6 DEC 2022

Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd, zo ook niet Van der Valk Hotel Delft A4. Hotelondernemer Rob van der Valk opent zijn hotel begin 2023, een proces dat in 2016 begon. Nu de opening steeds dichterbij komt, kijkt hij terug op een intensieve periode. De leermomenten, pijnpunten en de uiteindelijke euforie bespreekt hij in een rondetafelgesprek met architecten Helge Docters van Leeuwen en Robert Mulder.

Hij noemt het een vorm van zelfkastijding, het ontwikkelen en bouwen van een hotel. Maar gaandeweg het gesprek voelt Rob van der Valk (midden op de openingsfoto) de euforische gevoelens die horen bij het openen van het hotel, steeds dominanter worden. Een herkenbaar punt bij architecten Robert Mulder (links op de foto) en Helge Docters van Leeuwen. “Iedere hotelier gaat door een bepaald proces heen tijdens de bouw van het hotel. De laatste maanden voor de oplevering zijn de zwaarste, dan komen alle processen bij elkaar en komt de opening steeds dichterbij. Personeel wordt al aangenomen en er worden veel kosten gemaakt voordat de eerste hotelgasten binnen zijn. Veel stress”, ziet Helge Docters van Leeuwen. “Maar het moment dat de eerste gasten inchecken en het restaurant zich vult met gasten, zijn veel zorgen alweer vergeten”, verzekert Robert Mulder.